Project Description
Factoren bij de keuze van ramen
Ramen en deuren slaan een groot gat in het (ver)bouwbudget. Een goed overwogen keuze dringt zich bijgevolg op en dat betekent rekening houden met tal van factoren. Wij zetten ze voor u op een rij.
Nieuwbouw, renovatie of gewoon de vervanging van verouderde ramen en deuren: voor de keuze van buitenschrijnwerk gaat u best niet over één nacht ijs. De beslissing heeft een belangrijke invloed op de gebruiksvriendelijkheid, de portemonnee, het uitzicht van de woning en het energieverbruik. Bovendien zijn niet alle materialen even geschikt voor alle soorten van toepassingen. Buitenschrijnwerk houdt ook meer in dan ramen en deuren kiezen alleen. Wat met de veranda of de zonwering? Na het lezen van dit dossier staat u wellicht een stuk steviger in uw schoenen om beslissingen te nemen.
1. En het meest geschikte materiaal is …
Hout, aluminium of pvc? Dat is dé sleutelvraag waarvoor iedereen die ramen en deuren wil kopen, zich geplaatst ziet. Maar de keuze is ruimer dan die drievuldigheid, er zijn immers nog tal van andere oplossingen. Welke zijn de voor- en nadelen van al die materialen en in welke situatie gebruikt u ze het best?
2. Het raambeslag
Het beslag is samengesteld uit de zichtbare en onzichtbare gedeelten van het sluitsysteem van ramen en deuren, m.a.w. scharnieren, sloten, klinken en grepen. De zichtbare gedeelten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De trend vandaag neigt naar verborgen of ‘onzichtbaar’ beslag. De scharnieren worden (bijna) volledig ingewerkt in het profielsysteem. Ze werken op eenzelfde manier als het zichtbare beslag en kunnen op het merendeel van de profielsystemen worden toegepast. Soms worden zelfs de klinken vervangen door grepen die in het profiel zijn ingewerkt.
De verborgen scharnieren vormen een mooie optie voor wie van strakke ramen houdt. Dat extraatje resulteert wel in een meerprijs, die schommelt tussen 30 en 50 euro per raam. En eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat er één nadeel aan verbonden is: de ramen draaien maar tot 90° open. U kan ze dus niet zoals bij klassieke scharnieren helemaal tot tegen de muur openen.
Het meest zichtbare element van ramen en deuren is uiteraard de klink. Tegenwoordig is er een enorm gamma op de markt, zowel qua materialen als qua vormgeving. De grootste designers hebben zich gewaagd aan het ontwerpen van mooie klinken. Enige voorzichtigheid is hier geboden: kiest u echt voor een trendy vormgeving, dan kan het budget aardig de pan uit swingen.
3. Veiligheid
Opengaande ramen en deuren blijven degevoeligste punten voor inbraak. Alleen langs die plekken en de garagepoort kan een inbreker zich een toegang tot de woning verschaffen. De profielen moeten samen met de beglazing, het beslag en de sluitingen de nodige weerstand bieden om een inbreker te ontmoedigen.
U kunt zéér ver gaan in het beveiligen van buitenschrijnwerk: er zijn inbraakvertragende profielsystemen, inbraakvertragend glas, veiligheidsbeslag, aangepaste cilindersloten … allemaal om de veiligheid te verhogen (zie ook verder puntje 4: de voordeur). Voor een woning is het altijd aangeraden minimaal voor een meerpuntssluiting te kiezen. Paddenstoeltabs op de sluitingen zijn bedoeld om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken als hij uw woning wil binnendringen.
3.1 Subsidie
Sommige gemeenten geven subsidies voor een investering in veiligheidssloten of -sluitingen. Informeer bij de preventiedienst van uw gemeente of een dergelijke financiële tussenkomst bestaat en aan welke voordelen u moet voldoen.
4. De voordeur: het visitekaartje
Ramen vormen één decoratief geheel met de deuren. En net die deur(en) bieden de mogelijkheid om uw creativiteit erin te verwerken. U hebt in ieder geval de keuze tussen een beglaasde of een gesloten voordeur.
4.1 Beglaasd
De beglaasde deuren laten toe om creatief te zijn in het glas: van volledig doorzichtig tot ondoorzichtig, gekleurd of niet, met of zonder motief.
Voor het gebruik van kleur kan u kiezen voor in de massa gekleurd glas of een kleuring via zeefdruk. De motieven worden met zandstralen of zeefdrukken aangebracht. Zandstralen heeft het nadeel dat het vlekgevoelig is. Met zeefdrukken hebt u dat probleem niet. Het aangebrachte motief wordt immers mee in het glas gehard. Voor de motieven zelf is de keuze quasi eindeloos: er is een hele reeks bestaande afbeeldingen ter beschikking, maar u kan ook een eigen ontwerp (laten) maken. Veel gebruikt voor de voordeur zijn vlakken, lijnen of het huisnummer in het glas.
Wanneer u nog twijfelt tussen ondoorzichtig of doorzichtig glas, opteer dan voor het laatste: wanneer dat tegenvalt, kan u altijd nog een folie aanbrengen, al dan niet in een bepaalde tekening.
4.2 Gesloten
Ook voor gesloten voordeuren bieden de constructeurs vandaag heel wat mogelijkheden om eigen accenten te leggen. Dat begint al bij de panelen. Die kunnen een moderne of een klassiek look hebben, met rechte of gebogen lijnen, al dan niet met een glasvulling.
Een deurpaneel – of het nu om deuren in hout, aluminium of pvc gaat – heeft altijd als kern een isolatielaag. Daarop wordt aan beide kanten een plaat in aluminium of hout (al dan niet met reliëfmotief) aangebracht. Tot slot worden deze platen afgewerkt met een coating (bijvoorbeeld lak in de kleur van de ramen).
In het geval van versterkte deuren wordt tegen de isolatielaag eerst nog een houten paneel bevestigd. Dit principe wordt gebruikt om de deur extra weerstand tegen inbraak te geven en om een akoestisch isolerende deur te vervaardigen.
4.3 Beslag
Verder bestaat er een breed gamma van grepen, siergrepen en deurbeslag. Voor wie dat niet volstaat, zijn er zelfs constructeurs die maatwerk aanbieden. Net als bij de ramen hebt u hier dezelfde kleurmogelijkheden, ongeacht de materiaalkeuze.
Behalve over het decoratieve beslag (de zichtbare onderdelen) denkt u ook best na over het veiligheidsbeslag (slot en sluitingsmechanisme). Voor een deur is het altijd aangeraden minimaal voor een driepuntssluiting te kiezen. U kan altijd nog bijkomende paddenstoeltabs op de sluitingen voorzien om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken als hij uw woning wil binnendringen.
Vergeet echter de achterdeur niet! Er gebeuren immers bijna drie keer meer inbraken via de achtergevel dan via de voorgevel. Meer info vindt u in de rubriek‘Inbraakveiligheid’.